nvczomerkamp.nl  2008

 

NVC Zomerkamp 2011

za 23 t/m za 30 juli 2011, Emst

 

 Spelen met observaties, gevoelens, behoeften en verzoeken. NVC in de praktijk beleven.

 

Eten in 2010!
 
Door Matthijs, deelnemer/organisator.
 
Vorig jaar is geopperd om het eten op het zomerkamp in 2010 biologisch te doen. Er werd toen gesproken over 70 euro meer voor de hele week. Wel, na overleg met een zeer welwillende kok (Maarten) zijn we blij voor dat bedrag een flink deel van het eten biologisch te kunnen aanbieden: groenten, fruit, brood, rijst en pasta.
 
Volledig biologisch zouden velen het liefst hebben, maar dit zou een prijsverhoging van 160 euro per persoon inhouden. Dat vinden we een te grote verhoging, in elk geval om in een keer te doen.
 
Dat betekent bijvoorbeeld dat we wel weer zuivel uit de bio-industrie aanbieden, omdat het anders een hogere prijsverhoging meer dan 70 euro oplevert. Daarnaast zou een extra leverancier nodig zijn, hetgeen bij Maartens de wens oproept om het logistieke proces eenvoudig te houden.
 
Ik vind dit als veganist wel jammer: zoals de wens van Maitreya om geen muggen te doden zou ik ook graag de dieren die gebruikt worden in de zuivel-industrie met respect willen behandelen. En de scharrel-industrie is dan wel een stap vooruit. Maar toch: dit in de praktijk brengen betekent dat de financiele drempel voor mensen om te komen hoger wordt, en Gonnie, Jelly, Emile en ik denken met dit voorstel een compromis te hebben gevonden van beide behoeften.
 
Er is ook gedacht aan opties om de prijs te drukken. Echter, deze lijken ons vooralsnog niet aantrekkelijk. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld om kleinere hoeveelheden (deels biologisch) eten aan te bieden. Maarten verwacht (zo leert zijn ervaring) namelijk een besparing als je bij het warme eten porties laat opscheppen i p v zelfbediening. Dan kun nog steeds heerlijk en gevarieerd eten. Toch is hij geen voorstander hiervan, het draagt bij aan de vakantievreugde van meerdere mensen zelf op te kunnen scheppen en de hoeveelheid te kunnen bepalen. Dat merkt Maarten aan reacties. Een prijsverhoging leek ons daarom een betere balans van behoeften opleveren.
 
Wat we ook kiezen, we zullen niet ieders wens vervullen. We verwachten dat sommige mensen liever dezelfde prijs betalen zonder biologisch eten, anderen willen wel 160 euro betalen.
 
Maar wel hopen we de ambitie te vervullen om ons met zorg over veranderingen te buigen.
 
Ik ben benieuwd hoe deze balans voor anderen voelt. Welke gevoelens en behoeften wekt zij op? Als je wilt, deel het met webmaster Matthijs, de schrijver van dit stukje. Vertel er even bij of je ze hieronder geplaatst wil zien:)
 
 
***
Reacties:
1. Pauline

Hai Matthijs.

Als jullie nog hulp nodig hebben, ik wil wel meehelpen. Weet niet waarmee, maar ik hou me aanbevolen. En ook om nog nee te zeggen natuurlijk tegen het verzoek, hahhh.

Blij met je bio verhaal. 70 extra pp vind ik okee. Ik eet zelf nauwelijks zuivel. Ben blij dat het niet die 160 is geworden. Vond ik wel veel namelijk. Ben ook soieso blij dat je er energie in steekt Matthijs, want ik vind het echt heel belangrijk. Niet alleen voor mezelf maar voor iedereen, mens en dier. Je mag dit stukje op je site zetten, maakt mij niet uit, wat je wilt.

Gr Pauline

***

2. Aine

Allereerst voel ik dankbaarheid dat jullie dit hebben geregeld (dank je;)) -

Mijn voorkeur is totaal biologisch tegen een hogere prijs. Ik heb net gegeten in ov301 in Amsterdam: een veganistische maaltijd voor tussen 6 en 10 euro (naar eigen keus): http://www.ot301.nl/page=site.home#page-index(3)

Interessant hoe het lukt om het zo goedkoop te maken. Misschien een interessante bezoekplek voor Maarten + de voorbereidingsgroep?
Ik voel acceptatie dat anderen anderen wensen hebben. Ook ongeduld door dringende behoefte om zorg voor onze wereld serieus te nemen. Ook erkenning dat ik niet perfect ben- ik eet niet altijd biologisch, soms vlees, ook bij mij spelen financiele zorg en behoeften aan plezier, gemak en gezondheid.

Net de film 'home"gezien, een perspectief op de noodzaak tot verandering:
http://www.youtube.com/watch?v=jqxENMKaeCU

3.

Dag Matthijs e.a.,
 
Bedankt dat jullie het zomerkamp voorbereiden. Helaas heb ik niet de innerlijke ruimte om mijn steentje daaraan bij te dragen.
 
Ter ondersteuning wil ik wel feedback geven op je vraag over het eten al dan niet biologisch en in hoeverre.
Het lijkt mij een afgewogen keuze die jullie gemaakt hebben, rekening houdend met het ideaal van geweldloosheid, praktische implicaties en kostenaspecten. Ik kan deze keuze respecteren.
 
Hartelijke groet,
Anja